Етикети: ЦСКА, футбол

Червената одисея

19,48 лв.
  • Цена 19,48 лв.
25 истории за ЦСКА в Европа – от София до ЛивърпулВ тази книга е събрана цялата футболна слава на ЦСКА в Европа. Най-успешният български участник в турнирите на УЕФА има в летописи..
25 истории за ЦСКА в Европа – от София до Ливърпул

В тази книга е събрана цялата футболна слава на ЦСКА в Европа. Най-успешният български участник в турнирите на УЕФА има в летописите си десетки бележити успехи. Свалял е от трона цели три европейски шампиона. Побеждавал е първенците на най-елитните футболни страни от континента - Англия, Испания, Италия, Германия, Холандия и Франция. Тези постижения са изключително важна част от историческото наследство на българския футбол и заслужават да бъдат описани много подробно. 
Червената одисея в Европа се съдържа в общо 25 истории, посветени на всички големи геройства на ЦСКА – от София през цяла Европа чак до Нотингам и Ливърпул. Пресъздадени са чрез разказите на футболистите и треньорите, взели участие в над 60-годишните европейски приключения на ЦСКА. Затова читателят ще открие много нови, неизвестни за широката аудитория факти и случки. Поместени са и статии от български и чуждестранни медии, отразявали победния марш на армейците. А в края, за пръв път в печатно издание, се публикува и пълната статистика от всичките 220 мача на ЦСКА в Европа, плюс почетните ранглисти на отбора. 

ДУМИТЕ НА ДВЕ ЛЕГЕНДИ

Да знаем и да помним
„Европейската история на ЦСКА, събрана в тази книга, ни връща в по-добрите времена на българския футбол. Флагман на неговите големи успехи тогава беше нашият армейски отбор, който десетилетия наред шестваше победно в турнирите на УЕФА. 
Моите първи стъпки в големия футбол с марката ЦСКА са свързани с някои от героите в тази книга – Иван Колев, Георги Найденов, Никола Ковачев, Кирил Ракаров… Все хора, които ние от по-младото поколение мечтаехме да видим отблизо, да се докоснем до тях поне за миг. А какво остава за честта да играеш заедно с такива велики футболисти?! Само присъствието им беше достатъчно, за да разберем какво е ЦСКА и как се играе за каузата на този отбор. С емблемата на ЦСКА на гърдите, с ЦСКА и в сърцето. Така е било винаги.
Десетилетия наред ЦСКА печелеше победи и слава не само у нас, но най-вече в чужбина. Винаги е разполагал с едни от най-добрите български футболисти. Но във всички случаи на първо място са били отборът и името му, а не неговите звезди. Затова ЦСКА е нещо много специално и за него се говори с огромно уважение. 
Убеден съм, че успехите и старата слава на ЦСКА в Европа са една от причините този отбор да бъде обичан от милиони свои привърженици и до днес. Легендата за армейската чета, способна да побеждава европейските шампиони „Аякс”, „Нотингам Форест” и „Ливърпул”, все още е жива. Тя се предава от баща на син, от дядо на внук. Да знаем и да помним!”

Аспарух Никодимов

Факелът на победата
„От онази велика вечер на 17 март 1982 г., когато победихме „Ливърпул”, най-добре си спомням факлите по трибуните. Стадионът пламна, нощта стана като ден…
Това всъщност е ЦСКА – факелът на победата. Носехме го единайсетте на терена, десетките хиляди на „Васил Левски”, милионите наши почитатели пред телевизорите. 
В ЦСКА всички знаехме, че играем само за победа. Без значение кой европейски шампион е насреща. Това всъщност са корените и идеята на този отбор, който не признава второто място за успех. Не приема равенството като резултат, който го устройва. Така ни бяха научили, така е било преди нас, така трябва да бъде и днес.
Европейските успехи на ЦСКА са писани от цели поколения. Нашето го направи именно в този мач с „Ливърпул”, който е сред най-големите върхове в историята на клуба, ако не и най-големият. Години наред ме спираха хора по улиците и казваха: „Знаеш ли, и аз бях на стадиона, и аз виках за ЦСКА, и аз се радвах на победата”. Побеждавахме всички – футболистите, треньорите, зрителите. ЦСКА и публиката му, всички заедно с факела на победата! Аз и моите колеги сме изключително горди, че чрез нашите изяви и успехи сме съумявали да направим хората щастливи. Това бяха времена, в които думата „пари“ беше забранена. Всичко се правеше в името на ЦСКА, любовта към клуба и към футбола. С всички тези мачове се измерва величието на червения клуб!
Европейската история на ЦСКА е нещо, което не трябва да се забравя. Тя има специално място в летописите на футбола ни и всички привърженици на червения отбор могат да се гордеят с нея. Играхме за вас, приятели.”

Стойчо Младенов
Данни за книгата
Заглавие Червената одисея
Автор Станил Йотов и Цветан Дерменджиев
ISBN 978-619-7529-05-0
Корици Меки
Брой страници 288
Език Български
Жанр Футбол
Други
Цветни снимки ДА 16 стр.
Екстри Лак на корицата

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ