Етикети: mma, бойни спортове

Хабиб Нурмагомедов

0,00 лв.
  • Цена 0,00 лв.
  • ISBN 978-619-7529-07-4
  • Наличност няма
Силди – орловото гнездоАз съм планинец. Също като баща ми и дядо ми.Планината е нашият дом. Планината ни е направила такива, каквито сме.Да живееш в планината е като да въртиш в ръ..

Силди – орловото гнездо

Аз съм планинец. Също като баща ми и дядо ми.
Планината е нашият дом. Планината ни е направила такива, каквито сме.
Да живееш в планината е като да въртиш в ръка монета.
Лицевата й страна е красотата наоколо - възможността да съзерцаваш внушителните, величествени пейзажи, да слушаш песента на птиците, да се храниш с естествената храна, дарена ни от изумителната природа. А обратната страна е работата, по-точно постоянният, ежедневен, изнурителен физически труд.
Да работи без почивка и да живее свободен и пълноценен живот - това са всичките привилегии на планинеца.
В Дагестан традиционното семейство има много деца. Но с течение на времето дори у нас - хората, свикнали да живеят в големи семейства - тази представа се е променила и сме започнали да смятаме за голямо дори семейство с едва три дечица. Но само преди тридесет-четиридесет години такова семейство би се смятало за твърде малко в едно село, където повечето съпружески двойки са имали седем, осем, та дори и десет синове и дъщери.
Моето семейство е голямо. От страната на татко имам четирима чичовци и две лели, Нупайсат и Умукусум. От майчина страна имам двама вуйчовци и четири лели. Животът в планината е тежък и е нужен колективен труд. Няма друг начин. Сам човек да води стопанство е безсмислено, няма да издържи и най-силният. Трябва и добитък да се гледа, и да се обработва земята. Така че най-добре е да се работи заедно, цялото семейство, рамо до рамо.
Моята малка родина Дагестан, в превод Планинска страна - е разположена в най-южния край на най-голямата страна на света, Русия. Този прекрасен край се простира между високите заснежени върхове на Големия Кавказки хребет и пясъчния бряг на топлото Каспийско море. Именно тук, във високопланинския Цумадински район, е разположено родното ми село Силди.
В превод от аварски името на родния ми край означава "орлов" и този епитет съвсем не е случаен - у нас наистина има много орли. И става дума не само за птиците - да заслужиш похвала в планините никак не е лесно, а тук най-голямата похвала за един мъж винаги е била да го сравнят с орел - смела и зорка птица.
Тук, в планинското гнездо Силди, са се родили и израснали предците ми, дядовците и бабите ми по бащина и майчина линия.
Историята на нашите планини е изпълнена с примери на нечувана храброст и изумителни подвизи. Всяко ново поколение дагестански планинци расте в особена атмосфера, където героизмът и саможертвата не са празни приказки, а реално всекидневие, където мъжът трябва всеки ден да доказва, че е достоен да се нарича мъж. Всяко кътче на нашия дивен край е забележително или географски, или поради нечуваното разнообразие на флората и фауната, но той е интересен най-вече в контекста на военната история...

Данни за книгата
Заглавие Хабиб Нурмагомедов
Автор Хабиб Нурмагомедов
Преводач
ISBN 978-619-7529-07-4
Корици
Брой страници
Език Български
Жанр
Други
Цветни снимки
Екстри

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ