Етикети: авто, автомобили, porsche

Фердинанд ПОРШЕ

16,00 лв.
  • Цена 16,00 лв.
  • ISBN 978-619-7529-09-8
  • Наличност В наличност
Книгата представя белетризираната биография на великия немски конструктор Фердинанд Порше-старши, създал най-популярната кола на ХХ век – Volkswagen Käfer („Фолксваген Бръмбар“).Из..
Книгата представя белетризираната биография на великия немски конструктор Фердинанд Порше-старши, създал най-популярната кола на ХХ век – Volkswagen Käfer („Фолксваген Бръмбар“).
Изобретенията на Фердинанд Порше са актуални и днес. Всеки съвременен автомобил в една или друга степен е последовател на неговите забележителни модели.
Затова описанието на житейския път на Инженера ще бъде интересно за всеки човек, за когото думата „автомобил“ не е изпразнена от съдържание, а тайната на успеха на Порше е пример за изучаване – и може би подражание.
Биографичните разкази за Фердинанд Порше са илюстрирани с редки фотографии от различни периоди на живота му.

Началото

На 3 септември 1875 година в Бохемия, в град Маферсдорф (тогава Австро–Унгария), който днес се намира в Чехия и се нарича Вратиславице, в семейството на Антон Порше се роди син. Нарекоха го Фердинанд.
Между другото, според проучване, името Порше не е от немски произход, а произлиза от имената „Борислав“ и „Борис“.
Антон Порше беше известен като опитен майстор. Той обработваше мед, облицоваше покриви, изработваше железни врати и огради.
Не може да се каже, че Порше бяха богати хора, но и не живееха в бедност. Докато бащата се трудеше в работилницата, майката на Фердинанд се занимаваше с възпитанието на сина им. Жената се топеше от обич към мълчаливото, съсредоточено в собствените си мисли момче. Именно тя научи бъдещия конструктор на автомобили да чете и пише.
Щом той навърши 12 години, Антон Порше започна да го води със себе си в работилницата. Ферди (както го наричаше майка му), който не беше ходил на училище, безропотно помагаше на баща си. Работата явно не беше по силите му, но увлечен в професията си, Антон сякаш не забелязваше умората на малкия Ферди. А на момчето се налагаше работи по 12 часа на ден.
Това обаче не попречи на подрастващия Фердинанд да се потопи в тънкостите на техниката.
По онова време всички бяха обладани от новата тогава идея за всеобща електрификация. В Маферсдорф имаше само една сграда, осветена от електрически лампи  кметството.
Ферди реши да изгради своя собствена осветителна система.

Данни за книгата
Заглавие Фердинанд ПОРШЕ
Автор Николай Надеждин
Преводач Любомир Чолаков
ISBN 978-619-7529-09-8
Корици меки
Брой страници 208
Език Български
Жанр Биографии
Други
Цветни снимки 16 страници
Екстри

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър
Защита от СПАМ